Allt om: Ser Criston Cole

av | jun 17, 2024 | Karaktärer

Ser Criston Cole är en central karaktär i ”House of the Dragon” och ”Fire & Blood”, böcker av George R.R. Martin. Han är en komplex figur med en betydande roll i händelserna som leder till inbördeskriget ”Dance of the Dragons”.

Ser Criston Cole föddes omkring 82 AC i Blackhaven, ett område i Dorniska Marches. Han är son till stewarden till Lord Blackhaven, vilket innebär att han har en icke-adlig bakgrund. Trots detta blev han en skicklig och respekterad riddare. Hans dorniska arv ger honom en exotisk och distinkt bakgrund jämfört med många andra riddare i Westeros.

Karriär och fraktionstillhörighet

Tidiga År och Uppkomst

Criston Cole blir känd för sin skicklighet med svärdet och hans mod i strid. Han vinner berömmelse efter att ha besegrat många framstående riddare i tornerspel, vilket leder till att han utses till medlem av Kingsguard, den elitstyrka som svär att skydda kungen och hans familj. Hans skicklighet och lojalitet gör att han snabbt stiger i rang och blir en av de mest betrodda riddarna i Kingsguard.

Roll under Kung Viserys I Regeringstid

Under kung Viserys Iregeringstid blir Criston Cole en av de mest inflytelserika riddarna vid hovet. Han utvecklar en nära relation med prinsessan Rhaenyra Targaryen, som han tjänar som personlig livvakt och förtrogne. Deras relation börjar som en djup vänskap och det ryktas även om romantiska känslor mellan dem, vilket leder till mycket spekulation och intriger vid hovet.

Konflikt med Rhaenyra Targaryen

Ser Criston Cole blir senare en av Rhaenyra Targaryens mest ihärdiga motståndare. Efter att deras relation bryts, byter Cole lojalitet och ställer sig på sidan av Alicent Hightower och hennes son Aegon II Targaryen i kampen om järntronen. Detta leder till en djupt personlig och bitter konflikt mellan Cole och Rhaenyra.

”Dance of the Dragons”

Under ”Dance of the Dragons”, inbördeskriget mellan de ”Svarta” (Rhaenyra och hennes anhängare) och de ”Gröna” (Alicent och hennes anhängare), spelar Criston Cole en avgörande roll. Han är en ledande figur på de ”Gröna” sidan och tjänar som en viktig militär ledare och strateg. Hans handlingar och beslut under kriget påverkar starkt dess utgång och leder till flera avgörande strider.

Karaktärsdrag och personlighet

Ser Criston Cole är känd för sin skicklighet i strid och sitt mod, men också för sin lojalitet och ambition. Han är en komplex karaktär med starka övertygelser och är villig att göra vad som krävs för att uppnå sina mål. Hans byråkratiska skicklighet och strategiska tänkande gör honom till en formidabel fiende och en värdefull allierad.

Relation med Prinsessan Rhaenyra Targaryen

Den mest betydande relationen i Criston Coles liv är den med prinsessan Rhaenyra Targaryen. Deras vänskap och eventuellt romantiska förhållande spelar en central roll i berättelsen. Efter att deras relation bryts blir han hennes bittra fiende, och deras konflikt driver mycket av handlingen i ”Dance of the Dragons”.

Relation med Alicent Hightower

Criston Cole blir en trogen allierad till Alicent Hightower och hennes son, Aegon II. Han spelar en nyckelroll i deras fraktion och arbetar outtröttligt för att säkra Aegons anspråk på tronen. Hans lojalitet till Alicent och hennes familj är stark och obeveklig.

Sammanfattning och porträttering

Ser Criston Coles handlingar och beslut har en djupgående inverkan på händelserna i ”House of the Dragon”. Han är en av de mest inflytelserika och kontroversiella karaktärerna i berättelsen, och hans roll i ”Dance of the Dragons” formar framtiden för huset Targaryen och hela Westeros.

I HBO-serien ”House of the Dragon” spelas Ser Criston Cole av Fabien Frankel. Hans porträtt fångar karaktärens komplexitet och de olika nyanserna i hans relationer och lojaliteter, vilket bidrar till att fördjupa förståelsen för de politiska och personliga konflikterna i serien.

Relaterade Inlägg

Allt om: Lord John Grey

Allt om: Lord John Grey

 den älskade TV-serien Outlander, som är baserad på Diana Gabaldons populära bokserier, har en karaktär särskilt fångat tittarnas hjärtan - Lord John Grey. Denna mångfacetterade och komplexa gestalt har blivit en favorit bland fansen, tack vare sin ädelhet, humor...

Allt om: Roger Wakefield

Allt om: Roger Wakefield

Roger Wakefield är en central karaktär i den populära TV-serien Outlander. Hans bakgrund och uppväxt har format honom till den person han är idag. Född i en familj med djupa rötter i den skotska kulturen, växte Roger upp omgiven av traditioner och berättelser som...

Allt om: Brianna Randall Fraser

Allt om: Brianna Randall Fraser

Outlander, den populära TV-serien baserad på Diana Gabaldons bästsäljande romaner, har fångat miljoner tittares hjärtan över hela världen. Bland de mest älskade karaktärerna i serien finns Brianna Randall Fraser, den modiga och självsäkra dottern till huvudpersonerna...

Allt om: Prince Aemond Targaryen

Allt om: Prince Aemond Targaryen

Prince Aemond Targaryen, även känd som Aemond-One-Eye och Aemond the Kinslayer, är en karaktär i A Song of Ice and Fire-franchisen och en stor antagonist i TV-serien House of the Dragon. Bakgrund Född någon gång mellan åren 115 AC och 126 AC, var Aemond den fjärde...

KaraktärerAllt om: Ser Criston Cole