Vem är Hilarie Burton?

Hilarie Ross Burton, född 1 juli 1982 i Sterling, Virginia, är en amerikansk skådespelerska och programledare. Hon är mest känd för sin roll som Peyton Sawyer i TV-serien ”One Tree Hill” och som Sara Ellis i USA Network-serien ”White Collar”.

Burton började sin karriär som programledare för MTV:s datingprogram ”Total Request Live” (TRL) och senare som värd för ”The Burton Report”. Hon gjorde sin skådespelardebut i en kortfilm vid namn ”The Secret Life of Girls” 1999. Året därpå blev hon erbjuden rollen som Peyton Sawyer i TV-serien ”One Tree Hill” som hon spelade i över 150 avsnitt.

Karriären efter ”One Tree Hill” då?

Efter att ”One Tree Hill” avslutades blev hon erbjuden rollen som Sara Ellis i USA Network-serien ”White Collar” och medverkade i fyra säsonger. Hon har även gästspelat i olika TV-serier som ”Law & Order: Special Victims Unit” och ”Forever”. På film har hon medverkat i filmer som ”Our Very Own” och ”The List”.

Burton har också arbetat som producent och medgrundare till productionbolaget Southern Gothic Productions. Hon har även engagerat sig i olika välgörenhetsorganisationer och är en aktiv förespråkare för barns rättigheter.

Hilarie Burton är gift med skådespelaren Jeffrey Dean Morgan och tillsammans har de en son.

Burton kämpar bland annat för kvinnors rättigheter

Hilarie Burton har också varit en aktiv förespråkare för kvinnors rättigheter och har varit öppen om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp i branschen. Hon har även varit en stark röst i kampen mot sexuella trakasserier och övergrepp på sociala medier och har ofta talat ut om sina egna erfarenheter.

Burton har även engagerat sig i olika välgörenhetsorganisationer, inklusive ”St. Jude Children’s Research Hospital” och ”The Rape, Abuse & Incest National Network” (RAINN). Hon har också varit en aktiv medlem i kampanjen ”Stand Up to Cancer” och har varit en ambassadör för ”The Scleroderma Research Foundation”.

Burton blev trakasserad av Harvey Weinstein

I november 2017 påstod Burton att hon hade blivit utsatt för sexuella trakasserier av den nu avlidne producenten Harvey Weinstein tidigt i sin karriär. Detta ledde till en offentlig ursäkt från Weinstein och en ökad uppmärksamhet på frågan om sexuella trakasserier i branschen.

Totalt sett är Hilarie Burton en talangfull skådespelerska, programledare och producent med en lång och framgångsrik karriär. Hon är även en engagerad förespråkare för rättvisa och förbättringar i samhället.