Allt om Hilarie Burton

av | jan 29, 2023 | Skådespelare

Vem är Hilarie Burton?

Hilarie Ross Burton, född 1 juli 1982 i Sterling, Virginia, är en amerikansk skådespelerska och programledare. Hon är mest känd för sin roll som Peyton Sawyer i TV-serien ”One Tree Hill” och som Sara Ellis i USA Network-serien ”White Collar”.

Burton började sin karriär som programledare för MTV:s datingprogram ”Total Request Live” (TRL) och senare som värd för ”The Burton Report”. Hon gjorde sin skådespelardebut i en kortfilm vid namn ”The Secret Life of Girls” 1999. Året därpå blev hon erbjuden rollen som Peyton Sawyer i TV-serien ”One Tree Hill” som hon spelade i över 150 avsnitt.

Karriären efter ”One Tree Hill” då?

Efter att ”One Tree Hill” avslutades blev hon erbjuden rollen som Sara Ellis i USA Network-serien ”White Collar” och medverkade i fyra säsonger. Hon har även gästspelat i olika TV-serier som ”Law & Order: Special Victims Unit” och ”Forever”. På film har hon medverkat i filmer som ”Our Very Own” och ”The List”.

Burton har också arbetat som producent och medgrundare till productionbolaget Southern Gothic Productions. Hon har även engagerat sig i olika välgörenhetsorganisationer och är en aktiv förespråkare för barns rättigheter.

Hilarie Burton är gift med skådespelaren Jeffrey Dean Morgan och tillsammans har de en son.

Burton kämpar bland annat för kvinnors rättigheter

Hilarie Burton har också varit en aktiv förespråkare för kvinnors rättigheter och har varit öppen om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp i branschen. Hon har även varit en stark röst i kampen mot sexuella trakasserier och övergrepp på sociala medier och har ofta talat ut om sina egna erfarenheter.

Burton har även engagerat sig i olika välgörenhetsorganisationer, inklusive ”St. Jude Children’s Research Hospital” och ”The Rape, Abuse & Incest National Network” (RAINN). Hon har också varit en aktiv medlem i kampanjen ”Stand Up to Cancer” och har varit en ambassadör för ”The Scleroderma Research Foundation”.

Burton blev trakasserad av Harvey Weinstein

I november 2017 påstod Burton att hon hade blivit utsatt för sexuella trakasserier av den nu avlidne producenten Harvey Weinstein tidigt i sin karriär. Detta ledde till en offentlig ursäkt från Weinstein och en ökad uppmärksamhet på frågan om sexuella trakasserier i branschen.

Totalt sett är Hilarie Burton en talangfull skådespelerska, programledare och producent med en lång och framgångsrik karriär. Hon är även en engagerad förespråkare för rättvisa och förbättringar i samhället.

Relaterade Inlägg

Allt om: Matt Smith

Allt om: Matt Smith

Matt Smith är en engelsk skådespelare som har fått internationellt erkännande för sina roller i både TV och film. Här är en detaljerad översikt över hans bakgrund, uppväxt, karriär och genombrottsroller: Bakgrund och Uppväxt Fullständigt namn: Matthew Robert Smith...

Allt om: Tom Glynn-Carney

Allt om: Tom Glynn-Carney

Tom Glynn-Carney är en brittisk skådespelare som föddes den 7 februari 1995 i England. Han är mest känd för sina roller i teater, film och TV. Här är en översikt över hans uppväxt, barndom och karriär. Han är uppväxt i England och utvecklade tidigt sitt intresse för...

Allt om: Harry Collett

Allt om: Harry Collett

Harry Collett är en ung brittisk skådespelare som föddes den 7 augusti 2004 i England. Han är känd för sina roller i film och television, särskilt för sin medverkan i flera populära produktioner. Harry Collett började sin skådespelarkarriär vid en ung ålder och har...

Allt om: Ewan Mitchell

Allt om: Ewan Mitchell

Ewan Mitchell är en engelsk skådespelare som har gjort sig känd för sina roller i flera TV-serier och filmer. Ewan Mitchell föddes den 8 mars 1997 i Derby, England.. Han har en äldre bror och växte upp i Derby. Mitchell började sin skådespelarkarriär efter att han...

SkådespelareAllt om Hilarie Burton