Allt om: Rhys Ifans

av | jun 17, 2024 | Skådespelare

Rhys Ifans är en walesisk skådespelare och musiker, född den 22 juli 1967 i Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales. Han är känd för sina mångsidiga roller i både film och tv samt för sin unika karisma och humor. Ifans har medverkat i en rad olika produktioner och har fått erkännande för sina prestationer inom olika genrer.

Rhys Ifans föddes som Rhys Owain Evans. Han växte upp i Ruthin, Denbighshire, och talade walesiska som modersmål. Ifans studerade vid Guildhall School of Music and Drama i London, där han utbildade sig till skådespelare.

Karriär

Rhys Ifans fick sitt stora genombrott i filmen ”Notting Hill” (1999) där han spelade rollen som Spike, den excentriske rumskamraten till Hugh Grants karaktär. Hans prestation som den oortodoxa och humoristiska Spike gjorde honom till en internationellt känd skådespelare.

Några av hans andra betydande filmroller inkluderar:

  • ”The Replacements” (2000): Där han spelade fotbollsspelaren Nigel ’The Leg’ Gruff.
  • ”Little Nicky” (2000): En komedifilm där han spelade Adrian, en av Satan’s söner.
  • ”Hannibal Rising” (2007): Där han spelade Grutas, en av de män som dödade Hannibal Lecters familj.
  • ”Mr. Nice” (2010): Där han porträtterade Howard Marks, en berömd brittisk knarklangare.
  • Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1” (2010): Där han spelade Xenophilius Lovegood, far till Luna Lovegood.
  • ”The Amazing Spider-Man” (2012): Där han spelade Dr. Curt Connors/The Lizard, en av Spider-Mans motståndare.

På tv har Ifans också gjort betydande framträdanden, inklusive:

  • ”Elementary” (2013-2014): En modern adaption av Sherlock Holmes där han spelade Mycroft Holmes, Sherlocks bror.
  • ”Berlin Station” (2016-2019): En spionthrillerserie där han spelade en huvudroll som Hector DeJean.

Musik

Förutom sin skådespelarkarriär har Rhys Ifans också en bakgrund inom musik. Han var tidigare sångare i det walesiska rockbandet Super Furry Animals och har även varit involverad i andra musikprojekt.

Personligat liv

Rhys Ifans är känd för sin avslappnade och jordnära personlighet. Han har en stark koppling till sina walesiska rötter och har ofta uttryckt stolthet över sitt walesiska arv. Ifans har hållit sitt privatliv relativt privat, men har ibland delat insikter om sitt liv och sin karriär i intervjuer.

Roll i ”House of the Dragon”

I ”House of the Dragon” spelar Rhys Ifans rollen som Otto Hightower, Hand of the King. Otto Hightower är en central och inflytelserik karaktär i serien. Han är en skicklig politiker och en strategisk rådgivare till kung Viserys I Targaryen. Hans ambitioner och intriger spelar en viktig roll i de maktkamper och konflikter som utspelar sig inom Targaryen-dynastin.

Rhys Ifans är en mångsidig och talangfull skådespelare vars karriär har spänner över många år och inkluderar en imponerande lista av roller i både film och tv. Hans förmåga att ta på sig olika karaktärer och hans unika skådespelarstilar har gjort honom till en framstående figur inom underhållningsindustrin.

Relaterade Inlägg

Allt om: Nell Hudson

Allt om: Nell Hudson

Nell Hudson är en brittisk skådespelerska som har gjort sig ett namn inom både teater- och TV-världen. Med sin mångfacetterade talang och dedikerade inställning har hon lämnat ett bestående avtryck i underhållningsbranschen. Hennes förmåga att gestalta olika...

Allt om: Grant O’Rourke

Allt om: Grant O’Rourke

Grant O'Rourke är en skådespelare som har skapat stora vågor i film- och teaterbranschen. Med sin unika närvaro och djupa engagemang i varje roll, har han fångat uppmärksamheten från både kritiker och fans. Oavsett om det är på den stora vita duken eller på scenen,...

Allt om: Graham McTavish

Allt om: Graham McTavish

Graham McTavish är en skicklig och mångsidig skådespelare som har gjort sitt märke i den internationella film- och TV-industrin. Med sin imponerande närvaro på scenen och förmågan att gestalta komplexa karaktärer har han vunnit hjärtan hos publiken världen över. I...

Allt om: Tobias Menzies

Allt om: Tobias Menzies

Tobias Menzies, den brittiska skådespelaren vars mångfacetterade talanger har lämnat ett outplånligt avtryck på både film och TV, föddes den 7 mars 1974 i Hammersmith, London. Hans uppväxt var fylld av kulturella influenser, vilket formade hans konstnärliga sinne från...

SkådespelareAllt om: Rhys Ifans