Allt om: Olivia Cooke

av | jun 17, 2024 | Skådespelare

Olivia Cooke är en engelsk skådespelerska känd för sina roller i både film och tv. Hon föddes den 27 december 1993 i Oldham, Greater Manchester, England. Cooke har fått erkännande för sitt mångsidiga skådespeleri och har medverkat i en rad olika projekt som sträcker sig över flera genrer.

Tidig karriär och genombrott

Olivia Cooke började sin skådespelarkarriär i teaterproduktioner vid Oldham Theatre Workshop. Hennes första större roll kom när hon fick en huvudroll i den brittiska tv-serien ”Blackout” (2012). Kort därefter medverkade hon i tv-serien ”The Secret of Crickley Hall” (2012).

Framgång på Tv

Ett av hennes mest framträdande tv-projekt var rollen som Emma Decody i den populära serien ”Bates Motel” (2013-2017). Serien var en modern prequel till Alfred Hitchcocks klassiska film ”Psycho”. Hennes porträtt av en ung kvinna med cystisk fibros som blir nära vän med Norman Bates (spelad av Freddie Highmore) fick mycket beröm och bidrog till att etablera henne som en talangfull skådespelerska i Hollywood.

Filmkarriär

Olivia Cooke har också haft en framgångsrik filmkarriär. Några av hennes mest kända filmer inkluderar:

  • ”Me and Earl and the Dying Girl” (2015): En dramatisk komedi där hon spelade huvudrollen som Rachel, en tonåring med leukemi.
  • ”Ready Player One” (2018): En science fiction-film regisserad av Steven Spielberg där hon spelade Art3mis/Samantha.
  • ”Thoroughbreds” (2017): En mörk komedi där hon spelade en av huvudrollerna tillsammans med Anya Taylor-Joy.
  • ”Sound of Metal” (2019): En film där hon spelade Lou, flickvän och bandkamrat till en trummis som förlorar hörseln (spelad av Riz Ahmed).

”House of the Dragon”

Olivia Cooke spelar Alicent Hightower i HBO-serien ”House of the Dragon”. Alicent är dotter till Otto Hightower, Hand of the King, och en av de centrala karaktärerna i konflikten som leder till ”Dance of the Dragons”. Hennes karaktär är strategisk, ambitiös och djupt involverad i hovets politiska intriger. Alicent blir drottning genom sitt äktenskap med kung Viserys I Targaryen och är en av huvudmotståndarna till Rhaenyra Targaryen i kampen om järntronen.

Personligt

Olivia Cooke har hållit sitt privatliv relativt privat. Hon har pratat om sina rötter och hur hennes tidiga skådespelarutbildning i England har påverkat hennes karriär. Hon är känd för sitt professionella förhållningssätt och sin dedikation till sina roller.

Olivia Cookes kombination av talang, karisma och arbetsmoral har gjort henne till en av de mest lovande unga skådespelerskorna i sin generation, och hon fortsätter att ta på sig utmanande och varierade roller både på tv och i film.

Relaterade Inlägg

Allt om: Nell Hudson

Allt om: Nell Hudson

Nell Hudson är en brittisk skådespelerska som har gjort sig ett namn inom både teater- och TV-världen. Med sin mångfacetterade talang och dedikerade inställning har hon lämnat ett bestående avtryck i underhållningsbranschen. Hennes förmåga att gestalta olika...

Allt om: Grant O’Rourke

Allt om: Grant O’Rourke

Grant O'Rourke är en skådespelare som har skapat stora vågor i film- och teaterbranschen. Med sin unika närvaro och djupa engagemang i varje roll, har han fångat uppmärksamheten från både kritiker och fans. Oavsett om det är på den stora vita duken eller på scenen,...

Allt om: Graham McTavish

Allt om: Graham McTavish

Graham McTavish är en skicklig och mångsidig skådespelare som har gjort sitt märke i den internationella film- och TV-industrin. Med sin imponerande närvaro på scenen och förmågan att gestalta komplexa karaktärer har han vunnit hjärtan hos publiken världen över. I...

Allt om: Tobias Menzies

Allt om: Tobias Menzies

Tobias Menzies, den brittiska skådespelaren vars mångfacetterade talanger har lämnat ett outplånligt avtryck på både film och TV, föddes den 7 mars 1974 i Hammersmith, London. Hans uppväxt var fylld av kulturella influenser, vilket formade hans konstnärliga sinne från...

SkådespelareAllt om: Olivia Cooke