Allt om: Matt Smith

av | jun 17, 2024 | Skådespelare

Matt Smith är en engelsk skådespelare som har fått internationellt erkännande för sina roller i både TV och film. Här är en detaljerad översikt över hans bakgrund, uppväxt, karriär och genombrottsroller:

Bakgrund och Uppväxt

  • Fullständigt namn: Matthew Robert Smith
  • Födelsedatum: 28 oktober 1982
  • Födelseort: Northampton, England

Matt Smith växte upp i Northampton och gick på Northampton School for Boys. Som ung var han mycket intresserad av sport, särskilt fotboll, och drömde om att bli professionell fotbollsspelare. Tyvärr satte en allvarlig ryggskada stopp för hans fotbollskarriär.

Efter att hans skada tvingade honom att ge upp fotbollen, uppmuntrade hans dramalärare honom att pröva skådespeleri. Trots att han initialt var tveksam, började han delta i skolans teaterproduktioner och fann en ny passion för skådespeleri.

Karriär

Matt Smith studerade drama och kreativt skrivande vid University of East Anglia i Norwich, där han fortsatte att utveckla sina skådespelartalanger. Han började sin professionella karriär på teaterscenen och medverkade i flera produktioner för Londons Royal National Theatre och Royal Court Theatre.

The Crown – Phillip – Introducing Prince Philip

Genombrottsroller

”Doctor Who” (2010-2013)

Matt Smith fick sitt stora genombrott när han blev castad som den elfte inkarnationen av The Doctor i den långvariga BBC-serien ”Doctor Who”. Han var den yngsta skådespelaren någonsin att ta på sig rollen och spelade The Doctor från 2010 till 2013. Hans tolkning av The Doctor blev mycket populär och han vann flera utmärkelser för sin prestation.

The Crown” (2016-2017)

Efter ”Doctor Who” fick Smith ytterligare erkännande för sin roll som Prins Philip, hertig av Edinburgh, i Netflix-serien ”The Crown”. Han spelade rollen under seriens första två säsonger och hans prestation hyllades av både kritiker och tittare. Rollen i ”The Crown” etablerade honom som en av de mest mångsidiga och begåvade skådespelarna i sin generation.

”House of the Dragon” (2022-)

Matt Smith spelar Prince Daemon Targaryen i HBO-serien ”House of the Dragon”, en prequel till ”Game of Thrones”. Hans roll som Daemon Targaryen förväntas vara central i serien, och hans tidigare erfarenheter och framgångar gör honom väl lämpad för denna komplexa och dynamiska karaktär.

Andra Noterbara Roller

  • ”Terminator Genisys” (2015): Smith spelade en biroll i denna science fiction-film, en del av den populära ”Terminator”-franchisen.
  • ”Pride and Prejudice and Zombies” (2016): En humoristisk skräckfilm där han spelade rollen som Mr. Collins.
  • ”Morbius” (2022): En superhjältefilm där han spelar en av huvudrollerna, baserad på Marvel Comics-karaktären.

Sammanfattning

Matt Smith har hållit sitt personliga liv relativt privat. Han har haft relationer med flera kända personligheter, inklusive skådespelerskan Lily James. Utöver skådespeleri är han känd för sitt intresse för musik och konst.

Sammanfattningsvis är Matt Smith en mångsidig och begåvad skådespelare som har gjort sig ett namn genom sina ikoniska roller i ”Doctor Who” och ”The Crown”, samt sin medverkan i andra framstående film- och TV-produktioner. Hans fortsatta karriär, inklusive rollen i ”House of the Dragon”, visar på hans förmåga att ta sig an komplexa och olika karaktärer.

Relaterade Inlägg

Allt om: Nell Hudson

Allt om: Nell Hudson

Nell Hudson är en brittisk skådespelerska som har gjort sig ett namn inom både teater- och TV-världen. Med sin mångfacetterade talang och dedikerade inställning har hon lämnat ett bestående avtryck i underhållningsbranschen. Hennes förmåga att gestalta olika...

Allt om: Grant O’Rourke

Allt om: Grant O’Rourke

Grant O'Rourke är en skådespelare som har skapat stora vågor i film- och teaterbranschen. Med sin unika närvaro och djupa engagemang i varje roll, har han fångat uppmärksamheten från både kritiker och fans. Oavsett om det är på den stora vita duken eller på scenen,...

Allt om: Graham McTavish

Allt om: Graham McTavish

Graham McTavish är en skicklig och mångsidig skådespelare som har gjort sitt märke i den internationella film- och TV-industrin. Med sin imponerande närvaro på scenen och förmågan att gestalta komplexa karaktärer har han vunnit hjärtan hos publiken världen över. I...

Allt om: Tobias Menzies

Allt om: Tobias Menzies

Tobias Menzies, den brittiska skådespelaren vars mångfacetterade talanger har lämnat ett outplånligt avtryck på både film och TV, föddes den 7 mars 1974 i Hammersmith, London. Hans uppväxt var fylld av kulturella influenser, vilket formade hans konstnärliga sinne från...

SkådespelareAllt om: Matt Smith