Allt om Peaky Blinders: Säsonger, avsnitt, handling och skådespelare

av | jul 24, 2023 | Serier

Introduktion till Peaky Blinders

Peaky Blinders är en brittisk historisk drama TV-serie som skapats av Steven Knight. Sedan dess första sändning 2013 har serien blivit en global sensation och har fastnått miljontals tittare över hela världen. Peaky Blinders berättar historien om Shelby-familjen, en gangsterfamilj som bor i Birmingham, England, strax efter första världskriget. Serien är känd för sin skarpa dialog, komplexa karaktärer och intensiva handling.

Serien är uppkallad efter det verkliga gäng som verkade i Birmingham under samma tid som serien är satt. Men medan den verkliga Peaky Blinders-gänget var en ganska liten operation, har seriens version av gänget blivit en mäktig kraft att räkna med. Detta är delvis på grund av den karismatiska och demoniska ledaren, Thomas Shelby, spelad av Cillian Murphy.

Peaky Blinders har blivit en kultklassiker och har fått många utmärkelser, inklusive BAFTA-priser för bästa dramaserie och bästa manliga skådespelare. Denna guide är utformad för att ge dig en omfattande översikt över serien, inklusive en översikt över säsongerna, en djupdykning i några av de mest minnesvärda avsnitten, en titt på huvudkaraktärerna och skådespelarna, och mycket mer.

Överblick över Peaky Blinders säsonger (Peaky Blinders säsonger)

Sedan det första avsnittet av Peaky Blinders sändes 2013, har det producerats fem säsonger av showen, var och en med en unik och spännande handling. Varje säsong består av sex avsnitt och varje avsnitt är cirka en timme lång. Detta avsnitt kommer att ge dig en kort översikt över varje säsong av Peaky Blinders.

Den första säsongen introducerar oss till Shelby-familjen och deras liv i Birmingham. Vi får se Thomas Shelby ta över som familjens ledare och börja expandera deras kriminella imperium. Den andra säsongen följer Shelby-familjen när de fortsätter att expandera, denna gång till London. Den tredje säsongen ser Shelby-familjen ta sig an den ryska monarkin, medan den fjärde säsongen handlar om deras strid med den italienska maffian.

Den femte och hittills sista säsongen av Peaky Blinders sändes 2019 och såg Shelby-familjen brottas med börskraschen 1929. En sjätte säsong är för närvarande under produktion. Varje säsong av Peaky Blinders har sin egen distinkta ton och känsla, men alla delar samma höga produktionsvärden, starka skrivande och utmärkta skådespeleri.

Djupdykning i Peaky Blinders avsnitt (peaky blinders avsnitt)

Med 30 avsnitt att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja när man tittar på Peaky Blinders. Denna del av guiden tar en djupdykning in i några av de mest minnesvärda avsnitten av serien.

Ett av de mest minnesvärda avsnitten av Peaky Blinders är utan tvekan det första avsnittet. Detta avsnitt introducerar oss inte bara till Shelby-familjen och deras kriminella imperium, men det ger oss också en känsla av den mörka och dyster atmosfär som genomsyrar hela serien. Ett annat höjdpunkt är det sista avsnittet av säsong tre, där vi får se en av de mest chockerande twisterna i seriens historia.

Ett annat avsnitt som är värt att nämna är det första avsnittet av säsong fyra. Detta avsnitt är särskilt känt för dess intensiva actionsekvenser och dess dramatiska cliffhanger. Oavsett vilket avsnitt du väljer att titta på, kan du vara säker på att du kommer att bli underhållen från början till slut.

Huvudkaraktärer & skådespelare i Peaky Blinders (peaky blinders rollista)

Peaky Blinders är känd för sin starka ensemble av karaktärer och den fantastiska skådespelarbesättningen som ger dem till liv. Denna sektion kommer att ge dig en översikt över några av de mest framstående karaktärerna i serien och de skådespelare som spelar dem.

Peaky Blinders Rollista

 1. Thomas Shelby – spelad av Cillian Murphy
 2. Arthur Shelby – spelad av Paul Anderson
 3. Polly Gray – spelad av Helen McCrory
 4. John Shelby – spelad av Joe Cole
 5. Ada Thorne – spelad av Sophie Rundle
 6. Alfie Solomons – spelad av Tom Hardy
 7. Freddie Thorne – spelad av Iddo Goldberg
 8. Michael Gray – spelad av Finn Cole
 9. Grace Burgess – spelad av Annabelle Wallis
 10. Inspector Chester Campbell – spelad av Sam Neill
 11. May Carleton – spelad av Charlotte Riley
 12. Lizzie Stark – spelad av Natasha O’Keeffe
 13. Aberama Gold – spelad av Aidan Gillen
 14. Linda Shelby – spelad av Kate Phillips

Thomas Shelby, spelad av Cillian Murphy, är seriens huvudperson. Thomas är ledaren för Peaky Blinders och är känd för sin skarpa intelligens, hans viljestyrka och hans kalla och beräknande natur. Cillian Murphy har fått mycket beröm för sin prestation som Thomas, med många kritiker som anser att han är seriens bästa del.

Polly Gray, spelad av Helen McCrory, är en annan central karaktär i serien. Polly är Shelby-familjens matriark och är känd för sin skarpa tunga, sin starka vilja och sitt djupa kärleksfulla hjärta. Helen McCrorys prestation som Polly har också fått mycket beröm, med många kritiker som hyllar henne som en av seriens bästa skådespelare.

Andra framstående karaktärer inkluderar Arthur Shelby, spelad av Paul Anderson, och John Shelby, spelad av Joe Cole. Båda karaktärerna är bröder till Thomas och spelar viktiga roller i Peaky Blinders gäng.

Nyckelmoment i Peaky Blinders

Peaky Blinders är full av minnesvärda ögonblick, från häpnadsväckande actionsekvenser till hjärtskärande dramatiska scener. Denna sektion kommer att belysa några av de mest minnesvärda ögonblicken i seriens historia.

Ett av de mest chockerande ögonblicken i Peaky Blinders historia kommer i det sista avsnittet av säsong tre, när det avslöjas att Thomas har planerat att dubbla sina egna familjemedlemmar till polisen. Detta ögonblick förändrar helt dynamiken i serien och sätter upp en spännande cliffhanger för säsong fyra.

Ett annat minnesvärt ögonblick kommer i säsong fem, när Thomas konfronterar sin ärkefiende Oswald Mosley, spelad av Sam Claflin, i en av de mest intensiva och spännande scenerna i seriens historia. Detta ögonblick visar inte bara Thomas mod och beslutsamhet, men det visar också den mörka och farliga värld som Peaky Blinders lever i.

Bakom kulisserna av Peaky Blinders

Peaky Blinders är känd för sin höga produktion kvalitet, och mycket arbete går in i att skapa seriens unika utseende och känsla. Denna sektion kommer att ge dig en inblick i vad som händer bakom kulisserna av Peaky Blinders.

Peaky Blinders filmas mestadels i och runt Birmingham, England, där serien är inställd. Men trots att det är en brittisk serie, har Peaky Blinders en mycket internationell känsla. Detta beror delvis på det faktum att serien har filmats på platser över hela världen, inklusive USA, Frankrike och Spanien.

Ett annat viktigt element i Peaky Blinders unika utseende är kostymdesign. Kläderna som karaktärerna bär är inte bara autentiska för tiden, men de hjälper också till att definiera karaktärernas personligheter och status. Till exempel är Thomas Shelby ofta sett i skräddarsydda kostymer och nyckfulla hattar, vilket understryker hans makt och rikedom.

Påverkan och inflytande av Peaky Blinders

Peaky Blinders har haft en stor inverkan på både TV-landskapet och populärkulturen. Denna sektion kommer att diskutera några av de sätt som Peaky Blinders har påverkat och influerat världen.

Ett av de mest märkbara sätten som Peaky Blinders har påverkat världen är genom dess mode. Även om serien är inställd på 1920-talet, har den inspirerat en modern mode trend. Män över hela världen har börjat bära Peaky Blinders-inspirerade kläder, inklusive skräddarsydda kostymer, västar och den ikoniska Peaky Blinders-hatten.

Peaky Blinders har också haft en stor inverkan på TV-landskapet. Serien har fått beröm för sin starka skrivande, dess komplexa karaktärer och dess unika visuella stil. Många andra TV-serier har försökt att efterlikna Peaky Blinders framgång, men få har lyckats matcha dess unika charm och makt.

Slutsats: Den varaktiga dragningskraften av Peaky Blinders

Trots att det har gått nästan ett decennium sedan det första avsnittet av Peaky Blinders sändes, fortsätter serien att fascinera och engagera tittare över hela världen. Med dess starka skrivande, dess komplexa karaktärer och dess unika visuella stil, är det ingen överraskning att Peaky Blinders har blivit en av de mest älskade och framgångsrika TV-serierna av sin tid.

Men kanske det mest anmärkningsvärda med Peaky Blinders är dess förmåga att ständigt förnya sig själv. Med varje ny säsong kommer nya karaktärer, nya konflikter och nya berättelser, vilket gör att serien alltid känns fräsch och spännande.

Oavsett om du är en långvarig fan av Peaky Blinders, eller om du bara börjar titta på serien, finns det alltid något nytt och spännande att upptäcka. Och med en sjätte säsong på väg, ser det ut som att Peaky Blinders är här för att stanna.

Relaterade Inlägg

House of the Dragon: Säsong 3

House of the Dragon: Säsong 3

Den efterlängtade fantasysuccén "House of the Dragon" har beställts för en tredje säsong av streamingtjänsten Max, tidigare känd som HBO Max. Denna episka berättelse, som utspelas i George R.R. Martins älskade värld från "Game of Thrones", har fängslat tittare världen...

House of the Dragon: Säsong 2 – Avsnitt 1 ”A Son for a Son”

House of the Dragon: Säsong 2 – Avsnitt 1 ”A Son for a Son”

Säsongsöppningen för House of the Dragon säsong 2 inleds med en påminnelse om de större hoten som lurar i Westeros. När vintern närmar sig, reser prins Jacaerys Velaryon (Harry Collett) norrut för att säkra allierade. Men medan han befinner sig hos Starks i Vinterhed,...

House of the Dragon: Säsong 2

House of the Dragon: Säsong 2

Som vi har väntat och längtat! Äntligen är den andra säsongen av den berömda serien tillbaka, säsong 1 sändes sommaren 2022. Det finns en recension för House of the Dragon: Säsong 1 som ni gärna får läsa, samt den infon som fanns om House of the Dragon: Säsong 2...

Grey Zone – Ny serie på Netflix!

Grey Zone – Ny serie på Netflix!

I en värld där gränsen mellan rätt och fel ständigt suddas ut, utforskar den skandinaviska thrillern "Grå Zonen" de mörka labyrinterna av terrorism, moraliska dilemman och personliga offer. Denna högspända serie väver samman två parallella berättelser som på ett...

SerierAllt om Peaky Blinders: Säsonger, avsnitt, handling och skådespelare