What Remains –  En mörk utforskning av det mänskliga psykets djup

av | jul 5, 2024 | Film |

I den här recensionen ska vi dyka djupt in i den omtalade filmen ”What Remains”, en kraftfull psykologisk thriller som utforskar de mörkaste vrårna i den mänskliga själen. Regisserad av den kinesiske konstnären Ran Huang, är denna långfilmsdebut en fascinerande blandning av nordisk film noir och Bergmansk ångest. Med ett stjärnbesatt gäng bestående av Stellan Skarsgård, Gustaf Skarsgård och Andrea Riseborough, lovar filmen att ta oss på en mörk och obekväm resa in i psykens labyrintiska gångar.

Bakgrund och inspiration

Inspirerad av det verkliga och kontroversiella fallet med Thomas Quick, en man som erkände flera mord men vars berättelser ifrågasattes, gräver ”What Remains” i den sanna historiens kärna. Filmens manus, samskrivet av Huang och Megan Everett-Skarsgård, fångar essensen av denna rättsliga skandal och använder den som en språngbräda för att utforska mer allmänmänskliga teman som skuld, förlåtelse och den sköra gränsen mellan sanning och lögn.

Handling och karaktärer

Filmen kretsar kring tre huvudkaraktärer: Mads Lake (Gustaf Skarsgård), en intagen på ett mentalsjukhus som erkänner flera mord; Anna Rudebeck (Andrea Riseborough), den terapeut som försöker nå in till Mads själ; och Sören Rank (Stellan Skarsgård), den polis som var inblandad i den ursprungliga utredningen för över ett decennium sedan. Alla tre karaktärer har sina egna drivkrafter och hemligheter, vilket skapar en komplex väv av medberoende och misstro.

  • Mads Lake
    • Sigge, som byter namn till Mads inför sin planerade frigivning, är en man vars psyke är en mörk labyrint av minnen och trauman. Gustaf Skarsgårds porträttering av denna karaktär är djupt övertygande, både fysiskt och psykologiskt. Han gestaltar Mads med en skrämmande intensitet som drar in åskådaren i hans värld av förvirring och ångest.
  • Anna Rudebeck
    • Andrea Riseborough ger liv åt den komplicerade Anna Rudebeck, en terapeut vars egen kamp med ofrivillig barnlöshet driver henne till desperata handlingar. Hennes relation med Mads blir en farlig dans på gränsen mellan professionalism och besatthet, där hon riskerar att förlora sig själv i jakten på sanningen.
  • Sören Rank
    • Stellan Skarsgård, en mästare på att gestalta psykologiskt utmanande roller, spelar den forne polisen Sören Rank. Rank bär på sina egna demoner från det förflutna, och hans inblandning i fallet hotar att blotta de sår som han så desperat försökt läka. Skarsgårds intensiva närvaro på duken är som vanligt magnetisk.

Visuellt mörker och ångest

Ran Huangs filmiska vision är genomsyrad av en dyster estetik som speglar karaktärernas inre mörker. Filmen är inspelad i Finland, där de karga landskapen och den betongdominerade arkitekturen skapar en kväljande känsla av tristess och hopplöshet. Bildspråket är avskalat, bestående av gråskalenyanser med enstaka mörka eller smutsiga jordfärger. Inte en enda stråle av ljus släpps in, vilket förstärker den påträngande dystra upplevelsen för publiken.

Psykologisk djupdykning

På ett sätt som påminner om Ingmar Bergmans verk, utforskar ”What Remains” de allra mörkaste vrårna i det mänskliga psyket. Tempot är närapå hypnotiskt långsamt, vilket ger åskådaren tid att verkligen absorbera de komplexa psykologiska lager som vecklas ut. Filmen undersöker hur mentalt osunda relationer kan uppstå mellan desperata själar som söker någon som förstår dem, och hur denna medberoende kan leda till ödesdigra konsekvenser.

Trots det tunga ämnet är det stjärnbesatta gängets skådespelarinsatser som verkligen får filmen att lysa. Gustaf Skarsgård imponerar mest genom att totalt förvandlas till sin roll, både i fysiska rörelser och psykisk närvaro. Andrea Riseborough hanterar sin känslomässigt extremt komplexa karaktär med bravur, medan Stellan Skarsgård än en gång visar sin mästerliga förmåga att gestalta intensiva, psykologiskt utmanande roller.

Teman och budskap

Under ytan av detta mörka kriminaldrama finns djupare teman som resonerar. ”What Remains” utforskar frågor om skuld, ansvar och möjligheten till förlåtelse. Den ställer frågor om hur vi definierar sanningen och hur lätt den kan förvrängas av våra egna önskningar och rädslor. Filmen är en påminnelse om att det mänskliga psyket är en komplex labyrint, där gränsen mellan offer och förövare ofta är suddig.

Kritikerna har varit övervägande positiva i sina omdömen om ”What Remains”. Många har hyllat filmens visuella stil och skådespelarinsatserna, särskilt från de tre Skarsgårdarna. Vissa har dock uttryckt att filmen kan upplevas som alltför dyster och långsam för vissa tittares smak. Men för dem som är redo att dyka in i de djupare vattnen av psykologisk thriller, erbjuder ”What Remains” en oförglömlig och tankeväckande upplevelse.

Sammanfattning och förväntningar

Sammanfattningsvis är ”What Remains” en unik och modig filmupplevelse som inte är rädd för att utforska de mörkaste vrårna i den mänskliga själen. Med sin blandning av nordisk film noir och Bergmansk ångest, skapar Ran Huang ett verk som både fascinerar och provocerar. För filmälskare som söker något utöver det vanliga, är detta en måste-se. Och med tanke på den lovande debuten, är det med spänd förväntan vi ser fram emot vad Huang har på gång härnäst.

Just nu kan du se What Remains på Viaplay i Sverige! Passa på medans den finns tillgänglig 🙂

Relaterade Inlägg

Oppenheimer

Oppenheimer

I den eviga jakten på att föreviga historiens mest omvälvande ögonblick på den stora duken, har regissören Christopher Nolan åter en gång slagit an en ton som skickar skakningar genom filmvärldens landskap. Hans senaste mästerverk, "Oppenheimer," är en djuplodande...

Horizon: An American Saga – Chapter 1

Horizon: An American Saga – Chapter 1

Väntan är över för Kevin Costner storslagna vision av den amerikanska fronten. Horizon: En amerikansk saga - Kapitel 1 har äntligen anlänt på biograferna och erbjuder en episk inblick i det skoningslösa livet på prärien under 1800-talets turbulenta tider. Med sin...

Downton Abbey 3 – Filmen som vi alla väntar på!

Downton Abbey 3 – Filmen som vi alla väntar på!

Downton Abbey 3 (titeln kommer säkert uppdateras) kommer ha premiär den 12 september 2025 och filminspelningen har precis påbörjats! Som vi längtar 🙂 Än så länge finns det inte allt för mycket information om den nya filmen, men det vi vet är att följande skådespelare...

FilmWhat Remains –  En mörk utforskning av det mänskliga psykets djup