Allt om: Konvojen – Norges heroiska kamp mot Hitlers krigsmaskin

av | jun 9, 2024 | Film |

Konvojen hade Sverigepremiär den 7 juni 2024, du kan se filmen på de flesta Bio-salongerna i Sverige.

Året är 1942 och Hitlers krigsmaskin verkar vara omöjlig att stoppa. Efter Tysklands invasion av Sovjetunionen står de allierade inför en svår utmaning – att stödja den sovjetiska fronten med dringande krigsmateriel. Mitt i denna mörka period ger sig en konvoj av 35 fraktskepp ut på en livsfarlig resa från Norge till Murmansk och Arkhangelsk, eskorterats av brittiskt flygunderstöd. Vad som följer är en nerv-pirrande berättelse om mod, uppoffringar och ett orubbligt motstånd mot Nazitysklands brutala krigföring till sjöss.

Trailer till Konvojen

Norges Krigsinsats: En Förbisedd Historia

Som grannland till Tyskland under andra världskriget har Norge ofta fått stå i skuggan när det kommer till skildringen av sina insatser i kriget. Till skillnad från de storstilade patriotiska filmerna från Norge, som ”Max Manus” och ”Den 12:e mannen”, lyfter sällan den svenska historien fram de norska hjältedåden. Men med filmen ”Konvojen” får vi ta del av en berättelse som inte bara är spännande och välspelad, utan också ger oss en ödmjuk påminnelse om våra nordiska grannars tapperhet under krigets fasor.

Konvojens Farliga Resa

Konvojen som ger filmen sitt namn består av 35 fraktskepp lastade med livsviktig krigsmateriel för den sovjetiska fronten. Resan från Norge till Murmansk och Arkhangelsk är omgärdad av ständig fara – från tyskt flyganfall ovan, ubåtsattacker under ytan och fientliga fartyg på havsytan. Besättningen, som mestadels består av civila, måste konstant vara på sin vakt för att skydda lasten och ta sig igenom denna livsfarliga färd.

 • Luftwaffe-Attackerna: En av filmens mest intensiva sekvenser skildrar konvojens utsatthet för Luftwaffes angrepp. De norska sjömännen tvingas försvara sig med all kraft mot de tyska stridsflygplanen, ledd av den skicklige kanonskytten Adam Lundgren. I en nerv-pirrande duell ovan havet utkämpas en avgörande kamp för konvojens överlevnad.
 • Ubåtshot Underifrån: Inte bara ovan ytan möter konvojen fara, utan även under vattnet lurar dödliga hot. Tyska ubåtar jagar ständigt konvojen, redo att slå till när tillfälle ges. Besättningen måste vara på sin vakt dygnet runt för att undvika katastrofala sänkningar av fraktfartygen.
 • Myteri Ombord: Medan konvojen kämpar för att nå sitt mål, bubblar ett växande myteri under ytan bland besättningen. Mellankaptenen, som driver sina män allt hårdare, riskerar att driva dem till uppror och att därmed äventyra hela uppdraget. Denna interna konflikt höjer ytterligare spänningarna ombord.

Krigets Helvete och Norsk Hjältemod

”Konvojen” skildrar inte bara krigets fasor, utan lyfter också fram den norska befolkningens mod och uppoffringar under denna svåra period. Filmen ger oss en påminnelse om att även de mindre uppmärksammade insatserna under andra världskriget förtjänar att lyftas fram och hedras.

 • Civilisterna Ombord: Bland besättningen finns många civila som tvingas konfrontera krigets brutalitet på nära håll. Deras kamp för att överleva och fullfölja uppdraget är en berörande påminnelse om krigets ofattbara kostnader för vanliga människor.
 • Norsk Hjältemod: I filmens hjärta står de norska sjömännens hjältemod och beslutsamhet att inte ge upp, trots de överväldigande oddsen. Deras uthållighet och mod i att försvara konvojen mot Nazitysklands anfall är en inspirerande skildring av den norska nationens anda under denna mörka period.

En välspelad, men traditionell krigsskildring

”Konvojen” må inte vara en nyskapande eller oförglömlig krigsskildring, men den är ändå en väl utförd och ambitiös film. Regissören Henrik Martin Dahlsbakken lyckas fånga krigets intensitet och spänning på ett övertygande sätt, även om berättelsen inte erbjuder några djupgående konstnärliga eller nyskapande grepp.

 • Publikfriande Patriotism: Filmen lutar mer åt den publikfriande patriotismen, med stora hjältedåd och uppoffringar. Även om den inte säger något nytt om krigets fasor, lyckas den ändå fånga tittarens intresse genom sina välspelade actionsekvenser och emotionella ögonblick.
 • Jämförelse med WWII filmer: Som svensk tittare kan man dra paralleller till andra krigsfilmer från grannländerna, som ”Max Manus” och ”Den 12:e mannen”. ”Konvojen” rör sig i liknande banor, men erbjuder en egen unik vinkel på Norges insats under andra världskriget.

Betydelsen av ”Konvojen” för Svensk Publik

Även om ”Konvojen” inte bryter ny mark inom krigsskildringen, fyller den ändå en viktig funktion för den svenska publiken. Filmen ger oss en ödmjuk påminnelse om våra nordiska grannars heroiska insatser under andra världskriget – en historia som sällan lyfts fram i Sverige.

 • Stolthet över Norsk Tapperhet: Som svensk kan man ibland känna skam över vår egen historia under andra världskriget. Men ”Konvojen” ger oss något att vara stolta över – den norska nationens uthållighet och mod i kampen mot Nazityskland.
 • Ökad förståelse för grannarnas Insatser: Genom att belysa Norges krigsinsats på ett spännande och välberättat sätt, bidrar ”Konvojen” till att öka den svenska publikens förståelse och uppskattning för våra nordiska grannars roll under denna mörka period i historien.

Rollista i urval:

 • Regissör: Henrik Martin Dahlsbakken
 • Huvudrollsinnehavare:

Sammanfattning: En välgjord, men traditionell krigsskildring

”Konvojen” är en ambitiös och välspelad film som skildrar Norges heroiska kamp mot Hitlers krigsmaskin under andra världskriget. Även om den inte bryter ny mark inom krigsskildringen, lyckas den ändå fånga tittarens intresse genom sina intensiva actionsekvenser och emotionella ögonblick.

För den svenska publiken fyller filmen en viktig funktion genom att lyfta fram en historia som sällan uppmärksammats – våra nordiska grannars tapperhet och uppoffringar under krigets fasor. ”Konvojen” ger oss en ödmjuk påminnelse om att även de mindre uppmärksammade insatserna förtjänar att hedras och ihågkommas.

Även om ”Konvojen” inte når oförglömliga höjder, är det en film värd att se för alla som är intresserade av andra världskrigets historia och vill ta del av en spännande och välberättad berättelse om mod, uppoffringar och norsk nationalism under en mörk period i Europas historia.

Relaterade Inlägg

Allt om: De förbannade åren 2

Allt om: De förbannade åren 2

I denna kraftfulla fortsättning på den danska krigsfilmen De förbannade åren, kastas vi åter in i den bittra verkligheten för familjen Skov under den tyska ockupationen av Danmark under andra världskriget. Året är 1943, och den tidigare idylliska familjebilden har...

Allt om: De förbannade åren

Allt om: De förbannade åren

Under andra världskrigets mörka dagar kastades en lång skugga över det lilla landet Danmark. När nazisterna ockuperade nationen 1940 förändrades livet drastiskt för den danska överklassen, inklusive den inflytelserika familjen Skov. Denna skakande period, känd som "De...

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Titeln "Fantastiska Vidunder: Dumbledores Hemligheter" antyder en förtrollande värld full av mystik och upptäckter. För fans av Harry Potter-universumet är det här en efterlängtad uppföljare som lovar att avslöja djupare insikter om en av seriens mest gåtfulla och...

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (2018) är den andra filmen i J.K. Rowlings Fantastiska vidunder-serie och fungerar både som en fortsättning och som en utvidgning av den magiska världen hon skapat. Filmen tar oss tillbaka till det förtrollande universum som...

FilmAllt om: Konvojen – Norges heroiska kamp mot Hitlers krigsmaskin