Ny spännande serie på SVT Play: Magpie murders

av | okt 21, 2024 | Serier |

”Magpie Murders” är en kriminalroman skriven av den brittiske författaren Anthony Horowitz och publicerades 2016. Boken är en del av Horowitz breda utbud av verk inom spännings- och deckargenren och är unik på många sätt, särskilt på grund av dess metanarrativa struktur. Den har även bearbetats till en tv-serie, vilket ytterligare har ökat dess popularitet.

Vad handlar serien om från BBC?

”Magpie Murders” är en mysterieroman inom en mysterieroman, vilket gör den särskilt spännande för läsare som gillar pusseldeckare i stil med Agatha Christie.

  1. Yttre berättelse: Huvudpersonen, Susan Ryeland, är en förlagsredaktör som arbetar på ett bokmanuskript skrivet av den fiktive deckarförfattaren Alan Conway. Conway är författaren bakom den mycket framgångsrika deckarserien om detektiven Atticus Pünd.
  2. Inre berättelse: Manuset som Susan redigerar är Conway’s senaste bok, ”Magpie Murders”, och det utgör ett klassiskt mordmysterium i en småstad på 1950-talet, där detektiven Atticus Pünd försöker lösa en mordgåta i en engelsk by. Den här berättelsen är en hyllning till gamla brittiska pusseldeckare, i stil med Agatha Christie.
  3. Metanarrativ: Medan Susan läser igenom manuset börjar hon märka att det finns paralleller mellan Conway’s fiktiva historia och händelser i det verkliga livet. När hon får reda på att Alan Conway själv har dött under mystiska omständigheter, dras hon in i ett verkligt mysterium som speglar det fiktiva mordet i boken.
Trailer till: Magpie Murders

Tema och struktur:

”Magpie Murders” leker med genren genom att kombinera två historier – en fiktiv och en ”verklig” – på ett sätt som bryter de traditionella gränserna för deckarlitteratur. Den utforskar inte bara själva mordgåtan utan även relationen mellan författare, läsare och bokens värld. Det är en slags dekonstruktion av den klassiska deckarromanen, vilket gör den till en favorit bland fans av genren.

Boken har också blivit en tv-serie, som sändes 2022 och är producerad av PBS Masterpiece i samarbete med BritBox. Tv-serien följer i stort sett samma intrig som boken och har fått god kritik. I serien spelar Lesley Manville rollen som Susan Ryeland och Tim McMullan spelar detektiven Atticus Pünd.

Vad tycker vi?

”Magpie Murders” har hyllats för sin smarta berättarstruktur, sina välskrivna karaktärer och den skickliga användningen av klassiska pusseldeckarelement. Anthony Horowitz är redan en välkänd författare, känd för att ha skrivit för tv-serier som ”Morden i Midsomer” och ”Foyle’s War”, och den här boken anses vara en av hans bästa verk.

Boken är en stor hit bland läsare som gillar att klura ut gåtor och uppskattar romaner med fler lager, där verklighet och fiktion flätas samman på ett fängslande sätt.

Premiär 9 oktober 2024 på SVT Play! Troligtvis kommer det en säsong 2 redan under nästa år!

Relaterade Inlägg

Äntligen är den här! Trailern till Outlander säsong 7 del 2

Äntligen är den här! Trailern till Outlander säsong 7 del 2

https://youtu.be/w0yIwRv4kIk?si=q7-UL8FkP2UzIois Trailer till säsong 7 del 2 Äntligen är den här! Trailern till del 2 av säsong 7. Inte alls många dagar kvar nu tills premiären är. Hoppas ni är lika exalterade som vi är! HÄR NEDAN KAN DU LÄSA RECENSIONERNA FÖR VARJE...

Det kommer bli en till säsong av: Nobody Wants This

Det kommer bli en till säsong av: Nobody Wants This

"Nobody Wants This" har förnyats för en andra säsong. Här är vad vi vet: Förnyelse: Netflix tillkännagav den 10 oktober 2024 att serien kommer att återvända för en andra säsong. Premiärdatum: Ett exakt datum har inte meddelats, men säsong 2 förväntas släppas någon...

Slutet på Sommaren kommer till SkyShowtime i jul

Slutet på Sommaren kommer till SkyShowtime i jul

"Slutet på sommaren" är en svensk kriminalserie som har premiär den 26 december 2024. Serien består av sex avsnitt och är baserad på den första boken i Anders de la Mottes bokserie "Årstidskvartetten". Handlingen utspelar sig i en liten by på den skånska landsbygden...

SerierNy spännande serie på SVT Play: Magpie murders