Teskedsgumman: Den älskade julkalendern från 1967

av | okt 18, 2024 | Film |

Teskedsgumman är en svensk familjefilm och tv-serie från 1967, baserad på Alf Prøysens barnböcker om den förtrollande lilla kvinnan som krymper till storleken av en tesked. Den regisserades av Birgitta Zachrisson och huvudrollen som teskedsgumman spelades av Birgitta Andersson. Serien blev snabbt en klassiker och förknippas ofta med svenska jultraditioner eftersom den sändes som julkalender på SVT samma år.

Handling

I Teskedsgumman får vi följa den godhjärtade men något klumpiga teskedsgumman, som har en magisk förmåga att plötsligt krympa till en mycket liten storlek när hon minst anar det. Detta leder till en rad komiska och ibland problematiska situationer som hon måste lösa, oftast utan att hennes intet ont anande man (spelad av Carl-Gustaf Lindstedt) inser vad som pågår. Varje avsnitt består av olika små äventyr som speglar vardagliga problem på ett charmigt och fantasifullt sätt.

Skådespelarinsatser

Birgitta Andersson (född 1933- ) är strålande i rollen som teskedsgumman och levererar en underhållande prestation som balanserar humor och hjärta. Hon förmedlar gummans godmodiga karaktär och uppfinningsrikedom på ett sätt som både barn och vuxna kan uppskatta. Carl-Gustaf Lindstedt (född 1921, död 1992 han blev 70 år), som spelar den ovetande maken, ger en humoristisk kontrast med sin jordnära och förvirrade attityd till sin hustrus märkliga förmåga.

Stämning och Produktion

Seriens enkla men kreativa produktion är tidstypisk för svensk tv på 1960-talet. Med en blandning av stop motion och praktiska specialeffekter lyckas serien skapa en illusion av att gumman krymper. Effekterna må vara enkla enligt dagens standarder, men de bidrar till seriens charm och nostalgiska värde. Musiken och scenografin förstärker den mysiga och hemtrevliga känslan som genomsyrar hela serien.

Tematik och Budskap

Teskedsgumman är en serie som handlar om att övervinna hinder, även när de verkar omöjliga. Den humoristiska skildringen av hur teskedsgumman måste använda sin listighet för att lösa problem trots sin lilla storlek ger ett fint budskap om att man kan göra stor skillnad, oavsett hur liten man är. Serien ger också en nostalgisk blick på vardagslivet på den svenska landsbygden, vilket gör den till en tidlös klassiker för generationer.

Vår sammanfattning av denna underbara julkalender

Teskedsgumman är en charmig, underhållande och varm serie som har förblivit älskad av svenska familjer i över femtio år. Birgitta Anderssons lekfulla prestation och de enkla men effektiva specialeffekterna gör den till en tidlös favorit. Som julkalender håller den också en speciell plats i svensk tv-historia och förknippas ofta med barndomens julmys.

Serien finns tillgänglig att se på SVT-Arkiv och är ett måste för alla som vill återuppleva en nostalgisk bit av svensk tv-historia.

Relaterade Inlägg

The Dry 2 – Force the Nature

The Dry 2 – Force the Nature

"The Dry 2: Force of Nature" är en australisk thriller som fortsätter berättelsen om den federala polisen Aaron Falk, spelad av Eric Bana. Regisserad av Robert Connolly och baserad på Jane Harpers roman, tar filmen tittarna från den torra australiensiska landsbygden i...

Jason Bourne: The Bourne Identity från 2002

Jason Bourne: The Bourne Identity från 2002

The Bourne Identity är en fängslande spionthriller som satte ribban högt för actiongenren under 2000-talet. Filmen, baserad på Robert Ludlums roman med samma namn, regisserades av Doug Liman och introducerade världen för den minnesförlustdrabbade agenten Jason Bourne,...

Filmrecension: The Dry

Filmrecension: The Dry

he Dry är en australiensisk kriminalthriller från 2020, regisserad av Robert Connolly och baserad på Jane Harper's bästsäljande debutroman med samma namn. Filmen har Eric Bana i huvudrollen som polisutredaren Aaron Falk, som återvänder till sin hemstad efter 20 år för...

The Holiday – Den perfekta julfilmen för snöiga dagar

The Holiday – Den perfekta julfilmen för snöiga dagar

The Holiday är en romantisk komedi regisserad av Nancy Meyers, som har blivit en älskad klassiker bland julfilmer. Med en stjärnspäckad ensemble som inkluderar Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law och Jack Black, bjuder filmen på en underhållande och hjärtvärmande...

FilmTeskedsgumman: Den älskade julkalendern från 1967