Allt om: Brad Pitt

av | okt 12, 2024 | Skådespelare

Brad Pitt fullständigt namn: William Bradley Pitt, född den 18 december 1963 i Shawnee, Oklahoma, är en av Hollywoods mest ikoniska skådespelare och producenter. Han har vunnit flera utmärkelser under sin långa karriär, inklusive en Oscar. Här är en översikt över hans bakgrund, uppväxt, karriär, genombrottsroller, privatliv och kommande projekt.

Bakgrund och uppväxt

Pitt växte upp i Springfield, Missouri, där han var den äldsta av tre barn i en djupt religiös sydstatsfamilj. Hans pappa, William Pitt, arbetade som chef för ett lastbilsföretag, och hans mamma, Jane Etta, var skolrådgivare. Brad var aktiv under sin skoltid och deltog i olika sporter och skolaktiviteter. Han började studera journalistik och reklam på University of Missouri men hoppade av två veckor innan examen för att satsa på skådespelarkarriären i Los Angeles.

Karriär och genombrottsroller

Pitts skådespelarkarriär började i slutet av 1980-talet, med småroller i tv-serier som Dallas. Hans första stora genombrott kom 1991 i filmen Thelma & Louise, där hans roll som den charmiga tjuven J.D. blev ett genombrott och etablerade honom som en stjärna i Hollywood.

Efter detta följde stora roller i filmer som A River Runs Through It (1992) och Legends of the Fall (1994), där hans karismatiska närvaro och skådespelartalang cementerades. År 1995 gjorde han en av sina mest kritikerrosade prestationer i Se7en och senare samma år i Twelve Monkeys, som gav honom hans första Oscarsnominering för bästa manliga biroll.

Hans mångsidighet som skådespelare gjorde honom framgångsrik i olika genrer, från episka filmer som Troy (2004) till komedier som Burn After Reading (2008). Ett annat stort genombrott kom med Fight Club (1999), där han spelade den karismatiske och rebelliske Tyler Durden, en roll som har blivit en kultklassiker.

Privatliv och förhållanden

Pitts privatliv har ofta varit föremål för stor mediabevakning. Han var tidigare gift med skådespelerskan Jennifer Aniston (2000–2005) och senare med Angelina Jolie (2014–2016), med vilken han har sex barn, varav tre adopterade. Deras förhållande var mycket uppmärksammat och fick smeknamnet ”Brangelina”. Efter skilsmässan 2016 blev deras vårdnadstvist mycket omdiskuterad i media.

Pitt har varit öppen om sina personliga kamper med alkoholism och har talat om att han genomgick behandling efter sin separation från Jolie. Hans privatliv har också inkluderat en stark filantropisk sida, med arbete för olika välgörenhetsorganisationer, särskilt genom hans projekt Make It Right, som hjälpte att bygga bostäder för orkanoffren i New Orleans.

Kommande projekt

Efter att ha vunnit en Oscar för bästa biroll för Once Upon a Time in Hollywood (2019), där han spelade mot Leonardo DiCaprio, har Pitt fortsatt att vara aktiv i filmvärlden. Några av hans kommande projekt inkluderar:

  • The Formula – En actionfilm där Pitt spelar en Formel 1-förare som blir tvungen att använda sina färdigheter för att rädda sin familj.
  • Wolves – En thriller som ska regisseras av Jon Watts, där Pitt spelar mot George Clooney. Detta projekt är mycket efterlängtat på grund av deras tidigare samarbete i Ocean’s Eleven-filmerna.
  • Aston Martin Project – En action-thriller film om bilkultur och racing.
  • A kommande uppföljare till World War Z – Det har ryktats om en uppföljare till hans populära zombie-film från 2013, även om projektet har mött flera förseningar.

Brad Pitt har inte bara varit en av Hollywoods största stjärnor utan också en produktiv producent genom sitt produktionsbolag Plan B Entertainment, som har varit involverat i framgångsrika filmer som 12 Years a Slave, Moonlight, och The Big Short.

Pitts karriär fortsätter att vara en dynamisk mix av skådespeleri och produktion, och han förblir en av filmvärldens mest inflytelserika personer.

Relaterade Inlägg

Allt om: Eric Bana

Allt om: Eric Bana

Eric Bana är en australisk skådespelare, född den 9 augusti 1968 i Melbourne. Hans fullständiga namn är Eric Martin Andrew Banadinović. Bana började sin karriär inom komedi och blev känd genom den australiska sketch-komediserien "Full Frontal". Hans genombrott kom med...

Allt om: Cameron Diaz

Allt om: Cameron Diaz

Cameron Diaz föddes den 30 augusti 1972 i San Diego, Kalifornien. Hon växte upp i Long Beach och började sin karriär som modell vid 16 års ålder. Med sitt kubansk-amerikanska arv och naturliga skönhet fick hon snabbt framgång inom modellvärlden, vilket så småningom...

Allt om: Peter Haber

Allt om: Peter Haber

Peter Haber, född 12 december 1952 i Stockholm, är en av Sveriges mest kända och respekterade skådespelare. Hans bakgrund är en intressant blandning av svensk och tysk härkomst. Fadern, Karl-Egon "KEH" Haber, var en mångsidig konstnär från Tyskland, medan modern...

Allt om: Ben Affleck

Allt om: Ben Affleck

Ben Affleck, född Benjamin Géza Affleck-Boldt den 15 augusti 1972 i Berkeley, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare, regissör, manusförfattare och producent. Han är en av Hollywoods mest framstående och mångsidiga filmfigurer, och har genom sin karriär erhållit...

SkådespelareAllt om: Brad Pitt