Filmrecension: The Dry

av | okt 16, 2024 | Film |

he Dry är en australiensisk kriminalthriller från 2020, regisserad av Robert Connolly och baserad på Jane Harper’s bästsäljande debutroman med samma namn. Filmen har Eric Bana i huvudrollen som polisutredaren Aaron Falk, som återvänder till sin hemstad efter 20 år för att delta i begravningen av sin barndomsvän Luke. Luke har, enligt misstankarna, dödat sin familj och sedan sig själv. Falks återkomst väcker dock gamla hemligheter, och han blir snart indragen i en parallell utredning kring ett annat mystiskt dödsfall som inträffade när han var ung.

Trailer till The Dry

Handling och var utspelar sig filmen?

Filmen utspelar sig i en liten australiensisk stad som drabbas av en långvarig torka, vilket ger filmen en klaustrofobisk och tryckande stämning. Den dammiga, torra miljön förstärker den stämning av hopplöshet och underliggande spänning som löper genom hela filmen. Den glesa, ofta öde landsbygden fungerar som en spegelbild av stadens invånare, som är präglade av misstänksamhet och en känsla av att tiden står stilla.

Robert Connollys regi fångar denna atmosfär perfekt, och det långsamma tempot i filmen bygger gradvis upp spänningen. Filmen blandar skickligt nutidens kriminalutredning med tillbakablickar till det förflutna, där vi ser hur Falk och Luke var inblandade i en annan tragisk händelse som fortfarande påverkar staden.

Skådespelarinsatser

Eric Bana ger en imponerande och återhållsam prestation som Aaron Falk, en man som kämpar med både personliga demoner och ett samhälle som aldrig helt accepterat honom. Hans porträttering av den komplexa, plågade karaktären är en av filmens största styrkor. Bana visar en djup känslomässig sårbarhet under den hårda ytan av den erfarne polisen, vilket gör Falk både trovärdig och sympatisk.

Birollarna, inklusive Genevieve O’Reilly som Gretchen och Keir O’Donnell som den lokala polisen Raco, ger också starka prestationer och bidrar till att förstärka filmens känsla av samhörighet och hemligheter i en liten stad.

Sammanfattning, är filmen värd att se på?

Filmen utforskar teman som skuld, svek, och gemenskapens påverkan på individen. Genom Falks återvändo tvingas han konfrontera både den nuvarande utredningen och sitt förflutna, vilket lyfter fram hur gamla sår och hemligheter kan fortsätta påverka en stad och dess invånare. Torkan i filmen fungerar också som en kraftfull metafor för den spänning och brist på känslomässig katarsis som invånarna lider av.

The Dry är en välgjord och atmosfärisk thriller som lyckas kombinera en tät kriminalhistoria med djupa karaktärsporträtt och en stark känsla för miljön. För fans av långsamt byggande mysterier och dramatiska återblickar till mörka hemligheter, är The Dry en film som är värd att se. Eric Banas prestation och filmens välbalanserade manus gör den till en av de starkaste kriminalfilmerna från Australien på senare år.

Relaterade Inlägg

Teskedsgumman: Den älskade julkalendern från 1967

Teskedsgumman: Den älskade julkalendern från 1967

Teskedsgumman är en svensk familjefilm och tv-serie från 1967, baserad på Alf Prøysens barnböcker om den förtrollande lilla kvinnan som krymper till storleken av en tesked. Den regisserades av Birgitta Zachrisson och huvudrollen som teskedsgumman spelades av Birgitta...

The Dry 2 – Force the Nature

The Dry 2 – Force the Nature

"The Dry 2: Force of Nature" är en australisk thriller som fortsätter berättelsen om den federala polisen Aaron Falk, spelad av Eric Bana. Regisserad av Robert Connolly och baserad på Jane Harpers roman, tar filmen tittarna från den torra australiensiska landsbygden i...

Jason Bourne: The Bourne Identity från 2002

Jason Bourne: The Bourne Identity från 2002

The Bourne Identity är en fängslande spionthriller som satte ribban högt för actiongenren under 2000-talet. Filmen, baserad på Robert Ludlums roman med samma namn, regisserades av Doug Liman och introducerade världen för den minnesförlustdrabbade agenten Jason Bourne,...

The Holiday – Den perfekta julfilmen för snöiga dagar

The Holiday – Den perfekta julfilmen för snöiga dagar

The Holiday är en romantisk komedi regisserad av Nancy Meyers, som har blivit en älskad klassiker bland julfilmer. Med en stjärnspäckad ensemble som inkluderar Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law och Jack Black, bjuder filmen på en underhållande och hjärtvärmande...

FilmFilmrecension: The Dry