Allt om: Matt Smith

av | jun 17, 2024 | Skådespelare

Matt Smith är en engelsk skådespelare som har fått internationellt erkännande för sina roller i både TV och film. Här är en detaljerad översikt över hans bakgrund, uppväxt, karriär och genombrottsroller:

Bakgrund och Uppväxt

  • Fullständigt namn: Matthew Robert Smith
  • Födelsedatum: 28 oktober 1982
  • Födelseort: Northampton, England

Matt Smith växte upp i Northampton och gick på Northampton School for Boys. Som ung var han mycket intresserad av sport, särskilt fotboll, och drömde om att bli professionell fotbollsspelare. Tyvärr satte en allvarlig ryggskada stopp för hans fotbollskarriär.

Efter att hans skada tvingade honom att ge upp fotbollen, uppmuntrade hans dramalärare honom att pröva skådespeleri. Trots att han initialt var tveksam, började han delta i skolans teaterproduktioner och fann en ny passion för skådespeleri.

Karriär

Matt Smith studerade drama och kreativt skrivande vid University of East Anglia i Norwich, där han fortsatte att utveckla sina skådespelartalanger. Han började sin professionella karriär på teaterscenen och medverkade i flera produktioner för Londons Royal National Theatre och Royal Court Theatre.

The Crown – Phillip – Introducing Prince Philip

Genombrottsroller

”Doctor Who” (2010-2013)

Matt Smith fick sitt stora genombrott när han blev castad som den elfte inkarnationen av The Doctor i den långvariga BBC-serien ”Doctor Who”. Han var den yngsta skådespelaren någonsin att ta på sig rollen och spelade The Doctor från 2010 till 2013. Hans tolkning av The Doctor blev mycket populär och han vann flera utmärkelser för sin prestation.

The Crown” (2016-2017)

Efter ”Doctor Who” fick Smith ytterligare erkännande för sin roll som Prins Philip, hertig av Edinburgh, i Netflix-serien ”The Crown”. Han spelade rollen under seriens första två säsonger och hans prestation hyllades av både kritiker och tittare. Rollen i ”The Crown” etablerade honom som en av de mest mångsidiga och begåvade skådespelarna i sin generation.

”House of the Dragon” (2022-)

Matt Smith spelar Prince Daemon Targaryen i HBO-serien ”House of the Dragon”, en prequel till ”Game of Thrones”. Hans roll som Daemon Targaryen förväntas vara central i serien, och hans tidigare erfarenheter och framgångar gör honom väl lämpad för denna komplexa och dynamiska karaktär.

Andra Noterbara Roller

  • ”Terminator Genisys” (2015): Smith spelade en biroll i denna science fiction-film, en del av den populära ”Terminator”-franchisen.
  • ”Pride and Prejudice and Zombies” (2016): En humoristisk skräckfilm där han spelade rollen som Mr. Collins.
  • ”Morbius” (2022): En superhjältefilm där han spelar en av huvudrollerna, baserad på Marvel Comics-karaktären.

Sammanfattning

Matt Smith har hållit sitt personliga liv relativt privat. Han har haft relationer med flera kända personligheter, inklusive skådespelerskan Lily James. Utöver skådespeleri är han känd för sitt intresse för musik och konst.

Sammanfattningsvis är Matt Smith en mångsidig och begåvad skådespelare som har gjort sig ett namn genom sina ikoniska roller i ”Doctor Who” och ”The Crown”, samt sin medverkan i andra framstående film- och TV-produktioner. Hans fortsatta karriär, inklusive rollen i ”House of the Dragon”, visar på hans förmåga att ta sig an komplexa och olika karaktärer.

Relaterade Inlägg

Allt om: Sienna Miller

Allt om: Sienna Miller

Sienna Miller är en av de mest framträdande och inflytelserika skådespelarna i modern tid. Med sin unika talang och karismatiska närvaro har hon lämnat ett outplånligt avtryck på filmbranschen. Hennes förmåga att gestalta komplexa karaktärer med djup och äkthet har...

Allt om: Kevin Costner

Allt om: Kevin Costner

Kevin Costner, född den 18 januari 1955 i Lynwood, Kalifornien, har etablerat sig som en av de mest ikoniska och respekterade skådespelarna i modern tid. Från att växa upp i en arbetarklassfamilj till att bli en av de mest inflytelserika krafterna i filmindustrin,...

Allt om: Cary Elwes

Allt om: Cary Elwes

Cary Elwes är en brittisk-amerikansk skådespelare som har gjort sig ett namn inom filmindustrin. Han föddes den 26 oktober 1962 i Westminster, London, men växte upp i Connecticut, USA. Elwes har en imponerande karriär som sträcker sig över flera decennier och har...

Allt om: Bill Paxton

Allt om: Bill Paxton

Bill Paxton var en av de mest respekterade och mångsidiga skådespelare som Hollywood har sett. Hans karriär spände över fyra decennier och han medverkade i allt från blockbuster-filmer till mindre oberoende produktioner. Paxton var känd för sin förmåga att...

SkådespelareAllt om: Matt Smith