Allt om: Meghan Markle

av | jun 10, 2024 | Skådespelare |

Meghan Markle, numera känd som Meghan, hertiginnan av Sussex, är en amerikansk skådespelerska och medlem av den brittiska kungafamiljen. Här är en detaljerad översikt av hennes liv och karriär:

Tidigt liv och utbildning

 • Fullständigt namn: Rachel Meghan Markle
 • Född: 4 augusti 1981 i Los Angeles, Kalifornien, USA
 • Föräldrar: Meghan är dotter till Doria Ragland, en socialarbetare och yogainstruktör, och Thomas Markle Sr., en tidigare TV-ljusdirektör. Hennes föräldrar skilde sig när hon var sex år gammal.
 • Utbildning: Meghan gick på Immaculate Heart High School, en katolsk privatskola för flickor i Los Angeles. Hon fortsatte sina studier vid Northwestern University i Evanston, Illinois, där hon tog en kandidatexamen i teater och internationella studier.

Skådespelarkarriär

Meghan Markle började sin skådespelarkarriär med småroller i TV-serier och filmer. Hon kämpade med att få större roller men arbetade samtidigt som frilansande kalligraf för att försörja sig. Några av hennes tidiga roller inkluderar:

 • ”General Hospital” (2002) – Meghan hade en mindre roll i denna populära såpopera.
 • ”CSI: NY”, ”CSI: Miami”, och ”Fringe” – Gästspel i dessa TV-serier hjälpte henne att bygga upp sitt skådespelar-CV.

Genombrott med ”Suits”

Meghans stora genombrott kom med rollen som Rachel Zane i den juridiska TV-serien ”Suits” (2011-2018). Rachel Zane är en juridisk assistent och senare advokat som arbetar på advokatbyrån Pearson Hardman. Hennes karaktär är känd för sin intelligens, beslutsamhet och romantiska relation med Mike Ross, spelad av Patrick J. Adams. Rollen som Rachel Zane gjorde Meghan till ett känt ansikte och uppskattad skådespelare.

Välgörenhetsarbete och aktivism

Innan sitt äktenskap med prins Harry var Meghan engagerad i olika välgörenhetsorganisationer och humanitära projekt:

 • FNKvinnor: Meghan var en förespråkare för FNKvinnor och höll ett uppmärksammat tal på Internationella kvinnodagen 2015.
 • World Vision: Hon arbetade med World Vision för att öka medvetenheten om rent vatten och utbildning för barn i Rwanda.
 • Global ambassador for World Vision Canada: Meghan reste till Rwanda som en del av sitt arbete med organisationen.

Förhållande med Prins Harry

 • Träffades: Meghan och prins Harry träffades på en blindträff arrangerad av en gemensam vän i juli 2016.
 • Förlovning: Paret tillkännagav sin förlovning den 27 november 2017.
 • Bröllop: Meghan och prins Harry gifte sig den 19 maj 2018 vid St George’s Chapel på Windsor Castle. Vid sitt äktenskap fick hon titeln Hertiginnan av Sussex.

Liv som Hertiginnan av Sussex

Efter sitt bröllop med prins Harry blev Meghan en fullvärdig medlem av den brittiska kungafamiljen. Hon deltog i olika officiella uppdrag och välgörenhetsevenemang, både i Storbritannien och internationellt. Meghan och Harry blev föräldrar till sonen Archie Harrison Mountbatten-Windsor den 6 maj 2019.

Steg tillbaka från Kungliga Plikter

I januari 2020 meddelade Meghan och prins Harry att de skulle träda tillbaka från sina roller som seniora medlemmar av den brittiska kungafamiljen. De uttryckte en önskan att bli ekonomiskt självständiga och delade sin tid mellan Nordamerika och Storbritannien. Beslutet ledde till omfattande medieuppmärksamhet och diskussioner om deras roll inom monarkin.

Liv Efter Kungafamiljen

Efter att ha lämnat sina kungliga plikter bosatte sig Meghan och Harry först i Kanada och senare i Kalifornien, USA. De startade produktionsbolaget Archewell Productions och tecknade avtal med Netflix och Spotify för att producera innehåll som främjar social förändring och lyfter fram olika perspektiv.

 • Bokprojekt: Meghan publicerade barnboken ”The Bench” i juni 2021, inspirerad av Harrys relation med deras son Archie.
 • Intervju med Oprah Winfrey: I mars 2021 deltog Meghan och Harry i en intervju med Oprah Winfrey där de diskuterade sina upplevelser inom den kungliga familjen, inklusive frågor om rasism och mental hälsa. Intervjun väckte stor uppmärksamhet och diskussion globalt.

Meghan Markle och Prins Harrys Liv Efter Kungafamiljen

Efter att ha avsagt sig sina roller som seniora medlemmar av den brittiska kungafamiljen, fokuserade Meghan och prins Harry på att skapa ett nytt liv för sig själva och deras barn. Här är en närmare titt på deras aktiviteter och projekt efter att ha lämnat sina kungliga plikter:

Flytt till Nordamerika

 • Bosättning i Kalifornien: Efter en kort tid i Kanada bosatte sig Meghan och Harry i Montecito, Kalifornien. De köpte ett hem där de kunde leva ett mer privat liv och fokusera på sina nya projekt.
 • Familjeliv: Förutom deras son Archie, föddes deras dotter Lilibet ”Lili” Diana Mountbatten-Windsor den 4 juni 2021. Namnet hedrar både drottning Elizabeth II (vars smeknamn är Lilibet) och Harrys mor, prinsessan Diana.

Archewell Foundation

Meghan och Harry grundade Archewell Foundation med syftet att ”driva systemisk kulturell förändring över alla samhällssektorer.” Stiftelsen arbetar med olika projekt som syftar till att förbättra mental hälsa, främja jämställdhet och stödja olika sociala rättviseinitiativ.

 • Projekt och Initiativ: Genom Archewell Foundation har Meghan och Harry stöttat olika projekt, inklusive att förbättra digital hälsa, främja vaccination mot COVID-19 och stödja unga ledare och aktivister runt om i världen.

Mediaprojekt

 • Netflix: Meghan och Harry tecknade ett avtal med Netflix för att producera dokumentärer, långfilmer, TV-serier och barnprogram genom sitt produktionsbolag Archewell Productions. Deras första projekt inkluderar en dokumentärserie om Invictus Games, en internationell sportevenemang för sårade och sjuka militärer och veteraner, som prins Harry är grundare av.
 • Spotify: De tecknade även ett avtal med Spotify för att producera och vara värdar för podcaster genom Archewell Audio. Deras första podcast, ”Archewell Audio Holiday Special,” släpptes i december 2020, och deras första officiella podcastserie förväntas fokusera på viktiga sociala frågor.

Intervju med Oprah Winfrey

Den 7 mars 2021 deltog Meghan och prins Harry i en mycket uppmärksammad intervju med Oprah Winfrey. I intervjun diskuterade de sina erfarenheter inom den brittiska kungafamiljen och de utmaningar de mötte, inklusive:

 • Mental hälsa: Meghan delade sina kamp med mental hälsa och hur hon sökte hjälp inom kungafamiljen utan framgång.
 • Rasism: Paret avslöjade att det fanns samtal inom kungafamiljen om Archies hudfärg innan han föddes, vilket skapade globala diskussioner om rasism inom institutionen.
 • Press och Publicitet: De diskuterade den intensiva mediegranskningen och negativa pressen Meghan mötte, och hur det påverkade deras beslut att lämna sina kungliga roller.

Bokprojekt och Publiceringar

 • ”The Bench”: Meghan publicerade barnboken ”The Bench” i juni 2021. Boken är inspirerad av prins Harrys relation med deras son Archie och beskriver olika former av band mellan pappor och söner. Den blev en New York Times bästsäljare.
 • Memoarer: Prins Harry tillkännagav också att han arbetar på en memoarbok som förväntas ge insikter i hans liv, inklusive hans tid i det brittiska kungahuset och hans erfarenheter som make och far.

Sammanfattning och Betydelse

Meghan Markle, hertiginnan av Sussex, har genomgått en anmärkningsvärd resa från skådespelare till kunglig medlem och nu till en oberoende offentlig person och aktivist. Tillsammans med prins Harry har hon fokuserat på att använda sin plattform för att främja social rättvisa, mental hälsa och välmående. Deras arbete genom Archewell Foundation och deras olika medieprojekt reflekterar deras engagemang för att skapa positiv förändring i världen.

Meghans liv och karriär, inklusive hennes tid som Rachel Zane i ”Suits” och hennes roll som hertiginnan av Sussex, har gjort henne till en inflytelserik och engagerande figur på den globala scenen. Hennes berättelse fortsätter att inspirera och påverka många, och hennes arbete för social rättvisa och välgörenhet visar hennes dedikation till att göra världen till en bättre plats.

Relaterade Inlägg

Allt om: Matt Smith

Allt om: Matt Smith

Matt Smith är en engelsk skådespelare som har fått internationellt erkännande för sina roller i både TV och film. Här är en detaljerad översikt över hans bakgrund, uppväxt, karriär och genombrottsroller: Bakgrund och Uppväxt Fullständigt namn: Matthew Robert Smith...

Allt om: Tom Glynn-Carney

Allt om: Tom Glynn-Carney

Tom Glynn-Carney är en brittisk skådespelare som föddes den 7 februari 1995 i England. Han är mest känd för sina roller i teater, film och TV. Här är en översikt över hans uppväxt, barndom och karriär. Han är uppväxt i England och utvecklade tidigt sitt intresse för...

Allt om: Harry Collett

Allt om: Harry Collett

Harry Collett är en ung brittisk skådespelare som föddes den 7 augusti 2004 i England. Han är känd för sina roller i film och television, särskilt för sin medverkan i flera populära produktioner. Harry Collett började sin skådespelarkarriär vid en ung ålder och har...

Allt om: Ewan Mitchell

Allt om: Ewan Mitchell

Ewan Mitchell är en engelsk skådespelare som har gjort sig känd för sina roller i flera TV-serier och filmer. Ewan Mitchell föddes den 8 mars 1997 i Derby, England.. Han har en äldre bror och växte upp i Derby. Mitchell började sin skådespelarkarriär efter att han...

SkådespelareAllt om: Meghan Markle