Allt om: The Crown säsong 4

av | jan 28, 2024 | Serier |


För att förstå djupet av ”The Crown: Säsong 4”, måste du först förstå dess historiska och dramatiska kontext. Denna säsong, som sträcker sig från 1979 till 1990, skildrar en av de mest turbulenta tiderna i brittisk historia. Den tar upp de utmaningar som drottning Elizabeth II och hennes familj står inför under denna period, inklusive mordet på Lord Mountbatten, Margaret Thatchers premiärministertid och prins Charles turbulenta äktenskap med prinsessan Diana.

”The Crown: Säsong 4” ger oss en inblick i det privata och offentliga livet hos några av de mest inflytelserika personerna i modern historia. Det ger oss också en möjlighet att granska de historiska händelserna ur ett annat perspektiv, bortom de officiella berättelserna. Men hur korrekt är denna skildring? Och hur påverkar den vår uppfattning om kunglig historia?

Översikt över handlingen i ”The Crown: Säsong 4”

”The Crown: Säsong 4” börjar med ankomsten av en ny premiärminister, Margaret Thatcher, som spelades av Gillian Anderson. Hennes järnhårda ledarskap, som gav henne smeknamnet ”Järnladyn”, präglar denna säsong. Vi ser hur hennes politik orsakar spänningar både inom och utanför Buckingham Palace.

Denna säsong introducerar oss också för prinsessan Diana, spelad av Emma Corrin. Vi följer hennes resa från att vara en blyg tonåring till att bli ”folkets prinsessa”. Vi ser hur hon kämpar med att anpassa sig till kungafamiljen och det intensiva medieintresset. Vi bevittnar också de växande sprickorna i hennes äktenskap med prins Charles.

Historisk korrekthet i ”The Crown: Säsong 4”

Medan ”The Crown: Säsong 4” bygger på verkliga händelser, är det viktigt att påpeka att det är en dramatiserad skildring. Vissa händelser och samtal har lagts till eller ändrats för att skapa en mer engagerande berättelse. Detta har lett till kritik från vissa historiker och de som var involverade i de verkliga händelserna.

Trots detta har serien gjort ett omfattande forskningsarbete för att säkerställa att de historiska händelserna skildras så noggrant som möjligt. Till exempel, den detaljerade återgivningen av prinsessan Dianas bröllopsklänning och det noggranna återskapandet av viktiga platser, som Balmoral Castle, är exempel på seriens engagemang för historisk noggrannhet.

Dramatiken i ”The Crown: Säsong 4”

”The Crown: Säsong 4” är inte bara historiskt noggrann – det är också otroligt dramatisk. Varje avsnitt är laddat med känslor, konflikter och spänningar. Detta är särskilt tydligt i skildringen av prins Charles och prinsessan Dianas äktenskap. Vi ser hur de kämpar med att försöka passa in i varandras liv, och vi känner deras smärta när deras äktenskap börjar falla isär.

Serien är också skicklig på att bygga upp spänningar genom att väva samman de personliga och politiska konflikterna. Till exempel, den växande spänningen mellan drottning Elizabeth och premiärminister Thatcher blir allt mer påtaglig genom säsongen.

Jämförelse mellan historiska händelser och seriens framställning

Trots seriens strävan efter historisk korrekthet, finns det vissa olikheter mellan de verkliga händelserna och hur de framställs i ”The Crown: Säsong 4”. Till exempel, i serien får vi se prinsessan Diana och prins Charles äktenskap som en olycklig union från början. Men i verkligheten, enligt vissa rapporter, var det inte så svartvitt. De hade lyckliga stunder tillsammans, särskilt i början av sitt äktenskap.

Serien har också tagit sig friheten att lägga till vissa händelser och samtal för att driva berättelsen framåt. Till exempel, i ett avsnitt ser vi en konfrontation mellan drottning Elizabeth och premiärminister Thatcher om Apartheidpolitiken i Sydafrika. Men det finns inga officiella rapporter som bekräftar att detta samtal verkligen ägde rum.

Kontroverser kring ”The Crown: Säsong 4”

”The Crown: Säsong 4” har inte varit utan kontrovers. Vissa har kritiserat serien för dess framställning av kungafamiljen. Till exempel har prins Charles vänner uttryckt oro över hur han framställs i serien. De anser att serien inte ger en rättvis bild av honom och hans äktenskap med prinsessan Diana.

Det har också uppstått debatt om huruvida serien bör märkas som fiktion. Detta beror på dess dramatiserade framställning av historiska händelser. I själva verket har den brittiska kulturministern, Oliver Dowden, uppmanat Netflix att lägga till en ansvarsfriskrivning i början av varje avsnitt för att klargöra att det är en fiktionell skildring.

Utmärkande prestationer i ”The Crown: Säsong 4”

Trots kontroverserna har ”The Crown: Säsong 4” hyllats för sina starka prestationer. Emma Corrin har fått mycket beröm för sin porträtt av prinsessan Diana. Hon lyckas fånga både Dianas charm och sårbarhet, vilket ger en känsla av realism till karaktären.

Gillian Andersons tolkning av Margaret Thatcher har också fått positiva recensioner. Anderson lyckas framställa Thatchers styrka och beslutsamhet, samtidigt som hon visar hennes sårbarheter. Detta gör hennes karaktär mer komplex och mänsklig.

Publikens och kritikernas mottagande av ”The Crown: Säsong 4”

”The Crown: Säsong 4” har generellt sett fått positiva recensioner från både publik och kritiker. Många har hyllat seriens skildring av 1980-talets brittiska historia, dess starka skådespelarprestationer och dess engagerande berättelse.

Samtidigt har serien också kritiserats för dess tolkning av vissa historiska händelser. Vissa anser att den är för ensidig i sin skildring av kungafamiljen och att den inte ger en rättvis bild av de verkliga händelserna.

”The Crown: Säsong 4”:s påverkan på publikens uppfattning av kunglig historia

Framställningen av kunglig historia i ”The Crown: Säsong 4” har haft en betydande påverkan på hur vi uppfattar dessa händelser. För många har serien gett dem en ny inblick i livet inom kungafamiljen och de utmaningar de står inför.

Serien har också väckt debatt om kungafamiljens roll och deras relation med allmänheten. Detta är särskilt relevant idag, när kungafamiljen står inför nya utmaningar och frågor om deras framtid.

Slutsats

”The Crown: Säsong 4” är mer än bara en TV-serie – det är en dramatiserad skildring av en viktig tid i brittisk historia. Trots vissa kontroverser och olikheter med de verkliga händelserna, ger den oss en unik inblick i livet inom kungafamiljen och de utmaningar de står inför. Oavsett om du är en historieälskare, en fan av kunglig skvaller, eller bara letar efter en engagerande berättelse, är ”The Crown: Säsong 4” definitivt värt att titta på.

Relaterade Inlägg

House of the Dragon: Säsong 3

House of the Dragon: Säsong 3

Den efterlängtade fantasysuccén "House of the Dragon" har beställts för en tredje säsong av streamingtjänsten Max, tidigare känd som HBO Max. Denna episka berättelse, som utspelas i George R.R. Martins älskade värld från "Game of Thrones", har fängslat tittare världen...

House of the Dragon: Säsong 2 – Avsnitt 1 ”A Son for a Son”

House of the Dragon: Säsong 2 – Avsnitt 1 ”A Son for a Son”

Säsongsöppningen för House of the Dragon säsong 2 inleds med en påminnelse om de större hoten som lurar i Westeros. När vintern närmar sig, reser prins Jacaerys Velaryon (Harry Collett) norrut för att säkra allierade. Men medan han befinner sig hos Starks i Vinterhed,...

House of the Dragon: Säsong 2

House of the Dragon: Säsong 2

Som vi har väntat och längtat! Äntligen är den andra säsongen av den berömda serien tillbaka, säsong 1 sändes sommaren 2022. Det finns en recension för House of the Dragon: Säsong 1 som ni gärna får läsa, samt den infon som fanns om House of the Dragon: Säsong 2...

Grey Zone – Ny serie på Netflix!

Grey Zone – Ny serie på Netflix!

I en värld där gränsen mellan rätt och fel ständigt suddas ut, utforskar den skandinaviska thrillern "Grå Zonen" de mörka labyrinterna av terrorism, moraliska dilemman och personliga offer. Denna högspända serie väver samman två parallella berättelser som på ett...

SerierAllt om: The Crown säsong 4